לדלג לתוכן

פרוטון (תוכנה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פרוטון
Proton
לוגו התוכנה
מפתח Valve
CodeWeavers
מחזור חיים 21 באוגוסט 2018 – הווה (6 שנים)
גרסה אחרונה 8.0-2[1] (2 במאי 2023)
מערכת הפעלה לינוקס
נכתבה בשפות C++, C, C#
סוג רישיון התוכנה: רישיון BSD 2.0
רכיבי Wine:‏ LGPLv2.1
רכיבי DXVK ו-D9VK: רישיון zlib
רכיבי סטים: קנייני
קוד מקור https://github.com/ValveSoftware/Proton עריכת הנתון בוויקינתונים
קטגוריה שכבת תאימות
github.com/ValveSoftware/Proton
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פרוטוןאנגלית: Proton) היא תוכנה, המהווה שכבת תאימות עבור הרצת משחקי מחשב, שפותחו למערכת ההפעלה Microsoft Windows, במערכת ההפעלה לינוקס והפצותיה, שפותחה על ידי Valve ו-CodeWeavers ומהווה גרסה מותאמת אישית של התוכנה Wine. התוכנה כוללת מספר תיקונים וספריות נוספות אשר לא כלולות ב-Wine, על מנת לשפר את הביצועים במשחקי Windows. התוכנה מתוכננת לפעול במקביל לקליינט התוכנה סטים, דבר המכונה "Steam Play".

פרוטון יצאה לאור ב-21 באוגוסט 2018.[2] בעת זו חברת Valve הכריזה כי היא אימתה 27 משחקי מחשב שונים אשר פועלים על גבי התוכנה בביצועים מיטביים, ללא צורך בהגדרות נוספות מצד המשתמש. המשחקים האלו כוללים את דום (2016), Quake ו-Final Fantasy VI.[3][4]

פרוטון משלבת מספר ספריות תוכנה על מנת לשפר את ביצועי הרנדור התלת-ממדי, הכוללות ספריות המרת שכבה בין Direct3D ל-Vulkan בשם D9VK עבור Direct3D 9‏, DXVK עבור Direct3D 10 ו-VKD3D עבור Direct3D 12. בדצמבר 2019, הספרייה D9VK שולבה לתוך ספריית DXVK.[5]

בעקבות כך שפרוטון היא גרסה מותאמת אישית של Wine, היא משמרת את אותם מאפייני תאימות לתוכנות Windows כמו Wine. בנוסף ל-"רשימה הלבנה" הרשמית, ישנם משחקי Windows רבים אשר דווחו כי הם תואמים,[6] בצורה לא רשמית, עם פרוטון. משתמשים יכולים להכריח שכותר מסוים יפעל דרך פרוטון, גם אם קיימת גרסת לינוקס רשמית לאותו הכותר.[7]

ProtonDB הוא מסד נתונים קהילתי לא רשמי, האוסף מידע טכני על הפעלת משחקי מחשב שונים דרך פרוטון ומדרג אותם מ-"Borked" (שבור, לא שחיק) עד ל-"Platinum" (פלטיניום, תאימות מושלמת).[8][9][10] האתר שואב השראה מהאתר WineHQ AppDB, אשר אוסף מידע ממשתמשים ומציג בעיות תאימות שונות ביישומי Windows הפועלים על Wine ומשתמש במערכת דירוג דומה.

היסטוריית גרסאות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חברת Valve הוציאה לאור חמש גרסאות גדולות לפרוטון. מספור הגרסאות ניתן על בסיס גרסת ה-Wine עליה פרוטון מתבססת ומספר טלאי תוכנה מתאים.[11]

פרוטון מפגרת מספר גרסאות מאחור בהשוואה ל-Wine. גרסאות לא רשמיות, כמו פרוטון GE‏ (Proton GE),[12] נוצרו על מנת לבסס את התוכנה על גרסאות Wine עדכניות, אשר לעיתים משפרות את הביצועים במשחקים ולעיתים פוגעות בהם.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Releases - ValveSoftware/Proton, באתר GitHub (באנגלית)
  2. ^ ליאם דאב, Valve officially confirm a new version of 'Steam Play' which includes a modified version of Wine, באתר GamingOnLinux, ‏‏21 באוגוסט 2018 (באנגלית)
  3. ^ ג'ייסון אוונגלהו, Valve Changes Everything: Windows-Exclusive Games Now Run On Steam For Linux, באתר פורבס, ‏‏22 באוגוסט 2018 (באנגלית)
  4. ^ היידן דינגמן, Steam adds Proton, making Windows games playable on Linux (at least in theory), באתר PCWorld, ‏‏21 באוגוסט 2018 (באנגלית)
  5. ^ קוד המקור של הספרייה DXVK, באתר GitHub (באנגלית)
  6. ^ ליאם דאב, A look over the ProtonDB reports for June 2019, over 5.5K games reported to work with Steam Play, באתר GamingOnLinux, ‏‏1 ביולי 2019 (באנגלית)
  7. ^ Pierre-Loup‏, Steam Client Beta Update - January 17th, באתר סטים, ‏‏18 בינואר 2019 (באנגלית)
  8. ^ ג'ייסון אוונגלהו, Linux Gaming Tip: Don't Buy That Game On Steam Without Using This Tool, באתר פורבס, ‏‏26 במרץ 2019 (באנגלית)
  9. ^ ג'. ס. טורס, Steam Proton has opened the gaming floodgates for Linux users, באתר SlashGear, ‏‏22 באפריל 2020 (באנגלית)
  10. ^ ליאם דאב, A look at how Steam Play is doing, based on the ProtonDB reports from July, באתר GamingOnLinux, ‏‏5 באוגוסט 2019 (באנגלית)
  11. ^ ליאם דאב, Want a more up to date Proton for Steam Play? Proton GE has a big new release out, באתר GamingOnLinux, ‏‏2 בספטמבר 2019 (באנגלית)
  12. ^ Releases - GloriousEggroll/proton-ge-custom, באתר GitHub (באנגלית)